Trefwoorden

Op deze pagina vindt u de woorden die wij in onze artikels belangrijk of moeilijk vonden. Ze staan hieronder op gelijst per artikel met wat uitleg erbij.

Trefwoorden - Charlotte De Meyer
Cognitief gedragstherapeutische behandeling: zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt beïnvloeden, als diens manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide aspecten.

Signaleringsvaardigheid: Het aanvoelen of opmerken van gedrag

Trefwoorden - Emma Claeys
Psycho-educatie: Dit is een voorlichting die de arts of de hulpverlener geeft aan de patiënt of aan de ouders van de patiënt over de aard van de aandoening, het behandelingsplan en de gevolgen van de aandoening.

Methylfenidaat: Dit is een chemische stof die werkzaam is in het medicijn Ritalin. Ritalin is het meest gebruikte medicijn dat gebruikt wordt bij ADHD.

Een multidisciplinaire aanpak: Een aanpak op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld: Bij ADHD is de aanpak een combinatie van medicatie en cognitieve therapie.

Zelfinstructietraining (ZIT): Dit is een vorm van cognitieve therapie. Hierin leert men op een positieve manier instructies geven aan zichzelf om zo conflicten of bepaalde gedragingen te vermijden.

Trefwoorden - Loreine Wuyts
Comorbiditeit: Het tegelijkertijd aanwezig zijn van verschillende aandoeningen of stoornissen.

Placebo: Schijngeneesmiddel dat geen werkzame farmaceutische stoffen bevat. Placebo`s zijn ook behandelingen of therapieën die geen rechtstreeks of specifiek effect hebben op de kwalen en klachten waarvoor ze worden aangewend.

Trefwoorden - Julie Depoortere
APRN’s: advanced registered practice nurses: Gespecialiseerde praktijkverpleegkundigen

Pervasieve ontwikkelingsstoornissen: Term waarmee men 5 soorten diepe, doordringende ontwikkelingsstoornissen omschrijft.

Eerstelijns zorgverleners: Laagdrempelige zorgverleners zoals kinderartsen en huisartsen

Trefwoorden - Natasja Gilissen
Atopische constitutie: De aanleg om allergisch te kunnen reageren.

DSM-IV: DSM-IV is het classificatiesysteem dat door de meeste hulpverleningsinstellingen gebruikt wordt om vast te stellen of sprake is van een psychiatrische stoornis. In de DSM-IV zijn 11 verschillende persoonlijkheidsstoornissen opgenomen.

Eliminatiedieet: Een eliminatiedieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van voedselallergieën. Daarbij worden gedurende enige tijd (vaak 4 tot 6 weken) alle voedingsmiddelen vermeden waarvan bekend is dat ze bij sommige mensen gezondheidsklachten kunnen opwekken.

Inattentie subtype: Is een vorm van ADHD. Kinderen met deze vorm van ADHD vinden het vaak moeilijk zich te concentreren en ergens hun aandacht bij te houden, ze maken slordige fouten, luisteren of gehoorzamen vaak instructies niet en zijn snel afgeleid. In hun dagelijkse bezigheden zijn ze vaak ook vergeetachtig, raken belangrijke zaken als schoolboeken of speelgoed kwijt en vinden het moeilijk hun bezigheden te organiseren.

Pilotstudy: Een klein onderzoek waarmee je wilt achterhalen of het grote onderzoek dat je wilt doen wel zin heeft.

trefwoorden - Jonas Deldaele
Efamol concentratie: Een product speciaal voor concentratieproblemen en druk gedrag. Dit product bevat visolie met een hoge concentratie DHA (het meest voorkomende vetzuur in de hersenen), EPA en AA. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij onder meer de concentratie, het geheugen en leervermogen. Het helpt bovendien bij het doorgeven van signalen in de zenuwen en heeft een gunstige invloed bij druk gedrag.

EPA Eicosapentaeenzuur: Dit is een meervoudig onverzadigd omega 3-vetzuur. De systematische naam is cis-5,8,11,14,17-eicosapentaeenzuur. Eicosapentaeenzuur is een belangrijk bestanddeel van visproducten. Voorbeelden zijn zalm, makreel, haring en sardine.

DHA docosahexaeenzuur: Dit is een polyonverzadigd vetzuur dat behoort tot de klasse van de omega 3-vetzuren. Chemisch gezien is DHA een carbonzuur met een keten van 22 koolstofatomen en zes cis-dubbele bindingen.

Neuronale migratie: Dit is het verplaatsen van zenuwcellen vanuit de plaats waar ze zijn aangemaakt naar hun uiteindelijke plek in de hersenen.

Polyurie: Dit is de benaming voor vermeerderde urinelozing. Van polyurie is volgens een gangbare definitie sprake als er meer dan 2 liter urine per dag wordt afgescheiden, uitgaande van een gemiddelde vochtopname.

Neuropsychiatrische stoornis: Schade aan het brein kan waarneembare veranderingen in het functioneren van een kind teweeg brengen. Wanneer hersenletsel leid tot gestoord gedrag, komen we op het terrein van de neuropsychiatrie. Neuropsychiatrische stoornissen zijn stoornissen in het gedrag, waarvan een neurologische oorzaak bekend is.

Trefwoorden - Laura Goemare
Stimulantia: Dit kan zowel een pepmiddel zijn of een dopingsmiddel.

Melatonine : Dit is een hormoon. Het wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt. Artsen schrijven producten met melatonine voor bij bepaalde vormen van slapeloosheid.

Insomnia: Dit is slapeloosheid en betekent letterlijk “geen slaap”.

Endocrinologisch systeem: De endocriene klieren reguleren de lichaamsfuncties door middel van chemische stoffen, hormonen genoemd, die afgegeven worden aan het vaatstelsel. De organen van het endocrien systeem liggen wijd verspreid in de diverse delen van het lichaam.

Farmacologische behandeling: Een behandeling van middelen met een werking op het centraal zenuwstelsel lijken meer consistent effectief dan geneesmiddelen die zich richten op herstel van de perifere fysiologisch disfunctie.

Trefwoorden - Sielke Demeersseman
Inhibitie: Het ontbreken van respons van een zintuig of een deel van dat zintuig, ondanks er een stimulus met een hogere intensiteit is, dan de drempelwaarde.

Intellectuele deficiënties: Een tekort aan cognitieve mogelijkheden.

Standaarddeviatie:Dit is een maat (een getal) voor de spreiding van de getallen rondom een bepaald gemiddelde.

Simultaan: Iets wat zich gelijktijdig voordoet.

Successief: Iets wat zich opeenvolgend voordoet.

Aselecte steekproef: Dit is een statistiek die bestaat uit een aantal onafhankelijke trekkingen van dezelfde verdeling.

Trefwoorden - Bea Jerusalem
Anamnese : Verslag van een patiënt over de voorgeschiedenis van zijn/haar ziekte.

Etiologie : De leer der ziekte-oorzaken.

Substitutietherapie : Een verloren gegane stof/weefsel door dezelfde of een vervangende stof/weefsel vervangen.